W ostatnich latach obserwuje się coraz większe zainteresowanie żywnością ekologiczną. Szczególnie w krajach rozwiniętych odnotowuje się znacznie szybszy rozwój produkcji ekologicznej w stosunku do konwencjonalnej. W Polsce rynek żywności ekologicznej również rozwija się bardzo prężnie (10-20% w skali roku). Ta sytuacja spowodowana jest przez wiele czynników tj. wzrost świadomości konsumentów na temat wpływu wyboru produktów spożywczych na stan zdrowia, potrzeby ochrony środowiska naturalnego oraz lęk przed pozostałościami szkodliwych substancji w produktach pochodzących z intensywnej produkcji.
W każdy czwartek i piątek w naszych sklepach dostępny jest świeży drób ekologiczny. W asortymencie: - kurczak tuszka - pierś z kurczaka bio - perliczka cała eko - perliczka połówka bio - udka kurczaka eko - skrzydełka eko - porcja rosołowa z kurczaka bio - porcja rosołowa z indyka bio - podroby drobiowe eko Istnieje możliwość wcześniejszego zamówienia drogą mailową pod adresem sklep@staropolskagaleriasmaku.pl lub pod numerem telefonu: sklep ul. Zamojska 14, 815320084 sklep ul. Krakowskie Przedmieście 41/14, 815324900.
Już w najbliższy piątek zapraszamy na zakupy z 15% rabatem. Organizatorem akcji rabatowej Eco Black Friday jest Staropolska Galeria Smaku ul. Krakowskie Przedmieście 41/14 20-076 Lublin. 1. Rabat - 15% obejmuje produkty zakupione w sklepach Staropolska Galeria Smaku w dniu 24 listopada 2017r. zlokalizowanych przy ul. Krakowskie Przedmieście 41/14, Zamojska 14 oraz pod adresem strony www.staropolskagaleriasmaku.pl.....
Od lat obserwuje się rosnące zainteresowanie zarówno wśród naukowców, jak i konsumentów superżywnością. Co kryje się pod tym określeniem? Superfoods, czyli superżywność są to naturalnie występujące w przyrodzie produkty, które po spożyciu oddziaływują korzystnie organizm człowieka. Superfoods zawiera witaminy, składniki mineralne, bioaktywne peptydy, enzymy, fitozwiązki lub inne substancje czynne, które mogą wykazywać działanie terapeutyczne w określonych schorzeniach lub jednostkach chorobowych. Włączenie takich produktów do codziennej diety pozwala utrzymać zdrowie i zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych, wśród których wyróżnić można otyłość, cukrzycę, choroby układu sercowo-naczyniowego czy nowotwory.
W ostatnim czasie dużą popularnością, szczególnie w dietach odchudzających, cieszy się błonnik pokarmowy. Nie od dziś wiadomo, że węglowodany nieprzyswajalnie stanowią bardzo ważny element zróżnicowanej diety. Jednak czy na pewno błonnik jest dobrą alternatywą dla wszystkich osób chcących zgubić zbędne kilogramy? Jak każdy składnik żywności, może on powodować zarówno pozytywne, jak i negatywne efekty wynikające z jego stosowania w diecie.