Najnowsze wpisy

Czym jest superfood?

Dodano:17-06-2017
Kategorie:Porady

Od lat obserwuje się rosnące zainteresowanie zarówno wśród naukowców, jak i konsumentów superżywnością. Co kryje się pod tym określeniem? Superfoods, czyli superżywność są to naturalnie występujące w przyrodzie produkty, które po spożyciu oddziaływują korzystnie organizm człowieka. Superfoods zawiera witaminy, składniki mineralne, bioaktywne peptydy, enzymy, fitozwiązki lub inne substancje czynne, które mogą wykazywać działanie terapeutyczne w określonych schorzeniach lub jednostkach chorobowych. Włączenie takich produktów do codziennej diety pozwala utrzymać zdrowie i zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych, wśród których wyróżnić można otyłość, cukrzycę, choroby układu sercowo-naczyniowego czy nowotwory.

Błonnik pokarmowy – kiedy pomaga a kiedy szkodzi?

Dodano:20-04-2017

W ostatnim czasie dużą popularnością, szczególnie w dietach odchudzających, cieszy się błonnik pokarmowy. Nie od dziś wiadomo, że węglowodany nieprzyswajalnie stanowią bardzo ważny element zróżnicowanej diety. Jednak czy na pewno błonnik jest dobrą alternatywą dla wszystkich osób chcących zgubić zbędne kilogramy? Jak każdy składnik żywności, może on powodować zarówno pozytywne, jak i negatywne efekty wynikające z jego stosowania w diecie.

Świeże pieczywo bezglutenowe

Dodano:26-03-2017

W każdą środę zapraszamy po świeże pieczywo bezglutenowe firmy Nutrition (Balviten). W ofercie dostępny jest:

Ekologiczna oliwa z oliwek o zapachu świeżo skoszonej trawy...

Dodano:18-03-2017

Dotarła do nas kolejna dostawa limitowanej hiszpańskiej oliwy z oliwek. Jest to oliwa z ubiegłorocznych zbiorów – niefiltrowana, z jednego gatunku oliwek. Eksperci kochają tę sezonową oliwę, zwłaszcza za jej ostre nuty świeżo skoszonej trawy.

Olej kokosowy – jeść czy nie jeść?

Dodano:06-03-2017
Kategorie:Porady

Olej kokosowy zyskał ostatnio ogromną popularność, a z wielu źródeł docierają bardzo różne informacje o jego właściwościach. Wśród konsumentów ten tłuszcz wzbudza skrajne emocje. Jego zwolennicy twierdzą, że jest to najzdrowszy tłuszcz o prozdrowotnych właściwościach, natomiast przeciwnicy podkreślają, że negatywnie wpływa na organizm ze względu na obecność w składzie nasyconych kwasów tłuszczowych.