Udostępnij: |
SKŁADNIKI
kasza jaglana* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS PRODUKTU
Ekologiczna kasza jaglana powstaje z prosa i jest produktem idealnym w diecie bezglutenowej. Ponieważ zawiera mniej błonnika niż inne kasze, ma zastosowanie w diecie łatwostrawnej. Kasza jaglana zawiera dużo białka roślinnego, ok. 11 g w 100 g produktu. To więcej niż kasza jęczmienna, manna czy nawet brązowy ryż! W kaszy jaglanej znajdziemy cenne witaminy z grupy B, w tym dużo tiaminy (aż 0,73 mg/100g) i ryboflawiny (0,4 mg/100g).
Doskonała na śniadanie z suszonymi owocami. W wersji wytrawnej może być podawana z duszonymi warzywami i świeżymi ziołami.w ryżu białym jest tylko 0,05 mg tiaminy i 0,03 mg ryboflawiny w 100 g. Kasza jaglana jest również bogatym źródłem żelaza (ok. 5 mg/100g)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
uprzednio wypłukaną kaszę gotować w osolonej wodzie w proporcji 1:3 (1 porcja kaszy na 3 porcje wody) na małym ogniu ok.20 min.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 1514 kJ / 358 kcal
Tłuszcz - 3,9 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,9 g
Węglowodany - 69 g, w tym cukry - 1,4 g
Białko - 9,8 g
Sól - 0 g
INFORMACJA ALERGENNA
Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.