Ketchup firmy Krokus wytwarzany jest ze świeżych, przetartych pomidorów a nie koncentratu. Świeże pomidory są gotowane, przecierane i zagęszczane w wyparkach (czyli kociołkach próżniowych gdzie temperatura wrzenia wynosi 80°C). Dodawane przyprawy i ketchup jest gotowy.
Pomidory mają sporo potasu regulującego pracę serca i ciśnienie krwi. Dzięki dużej ilości różnorodnych antyutleniaczy (witamina C i E, związków flawonowych, karotenoidów, przede wszystkim likopenu) pomagają uporać się z wolnymi rodnikami i powodowanym przez nie stresem oksydacyjnym. Żywy kolor tego ketchupu świadczy o tym, że zachowało się wiele tych cennych składników.
Na wyprodukowanie 100 g ketchupu zostało użyte 235 g świeżych pomidorów.
Składniki:
Wartość odżywcza na 100g wyrobu:
Producent:
KROKUS Przetwórnia Owoców i Warzyw Czesław Caryk Spółka Jawna Pająków 25B, 26-704 Przyłęk