Producent: Bezgluten
Wyśmienity koncentrat do wypieku chleba, bułeczek, drożdżówek i ciasteczek.
Składniki: Skrobia pszenna bezglutenowa, skrobia kukurydziana, mąka kukurydziana, glukoza, substancja zagęszczająca: guma guar, E464; błonnik pokarmowy, regulator kwasowości: E 575; substancja spulchniająca: węglany sodu.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna w 100 g produktu: 1548 kJ / 365 kcal
- tłuszcz: 2,2 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,9 g
- węglowodany: 86 g
w tym cukry: 5,9 g
- białko: 0,6 g
- sól: 0,13 g
Masa netto: 1000 g
Okres przydatności do spożycia: 12 m-cy
Produkt dietetyczny, bez konserwantów !!!
Sposób przygotowania:
Składniki: 500 g Ekstra uniwersalny koncentrat mąki. Produkt bezglutenowy, 0,5 łyżeczki soli (5 g), 0,5 łyżeczki cukru (8 g), 7 g drożdży w proszku, 450 ml ciepłej wody, 3 łyżki oleju (20 g)
Przygotowanie: Zawartość torebki wsypać do naczynia, dodać sól i wymieszać. Następnie wsypać cukier, drożdże, wlać wodę (temperatura ok. 26 °C) i olej. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać łyżką na jednolita masę. Ciasto przełożyć do foremki, przykryć ściereczka i pozostawić na ok. 30 minut w temperaturze pokojowej (ok. 20 °C). Gdy ciasto podwoi swoja objętość, należy posmarować wierzch chleba olejem i włożyć foremkę do wcześniej nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 °C około 40-45 minut. Nie otwierać piekarnika podczas pieczenia. Kiedy chleb będzie gotowy wyjąc go z foremki i zostawić do ochłodzenia. Sugerowany rozmiar foremki 27 cm x 12 cm. Zaleca sie piec w piekarniku bez termoobiegu.